Höga kusten – Natur och stadsliv i ett

Ett resmål beläget i de nordliga delarna av Sverige, erbjudandes ett brett spektra av både aktiviteter och sevärdheter är Höga kusten.  Få platser lyckas på detta sätt blanda ett så pass olikt utbud av natursköna miljöer med närheten till stadskärna och civilisation. Här kan du välja och vraka mellan den vackra skärgården, de djupa skogspartierna och sjöarna, den höga kustlinjen och bergen, eller varför inte ett statsbesök i Örnsköldsvik, med shopping, restaurangbesök och bad/spa på Paradiset som en del i aktiviteterna.

Örnsköldsvik

Höga kusten, med sin landhöjning på 800 meter sedan den förra istiden, bjuder oss alla på en mängd ursköna naturmiljöer. Typiskt för området är de höga klipporna, det klara friska vattnet, och de närliggande skogarna. Området är sedan år 2000 invalt som ett av världens världsarv och utökades år 2006 att inkludera även Kvarken.

Att besöka Höga kusten och naturen i sig, är ofta nog för att omvända den mest svårflörtade stadsråtta. Vi kan varmt rekommendera ett besök på Ulvön, av många kallat ”Höga kustens pärla”. Dit tar man sig lättast genom en av färjorna, som vid sommartid, avgår från bland annat hamnen i Docksta. Väl ute på Ulvön kan ni i lugn och ro spatsera omkring bland de många husen och sjöbodarna och låta alla intryck sjunka in, där finner ni dessutom restauranger med hög kvalité när hungern börjar göra sig påmind.

Är ni istället av den lite mera äventyrligare sorten, finns massor av aktiviteter som wakeboard- eller vattenskidåkning, forsränning, möjlighet att hyra kajak, eller det vi kanske mest vill tipsa om, bergsklättring i Skuleberget!

Vad som än passar just dig bäst, är det alltid när man besöker en ny plats läge att fundera över vart och hur man vill bo under besöket. I detta fall rekommenderar vi ett boende på ett hotell i centrala Örnsköldsvik. Och räds inte det faktum att du väljer att bo mitt i staden, då de naturupplevelser du förmodligen är ute efter med din resa, ändå ligger tätt närbeläget.