När ankarspelet till din båt behöver bli utbytt

Allting på båten behöver fungera bra så att båten är sjöduglig. Ett ankarspel är en del av det och behöver fungera felfritt och gärna vara automatiskt. Då slipper du lämna styrhytten när det är dags att lägga till. Behöver du lämna hytten kan något gå fel.

Ankare till olika typer av båt

Har du en stor båt kan det vara en god idé att ha flera ankare på båten, både bak och fram. Det kommer att göra det lättare att lägga till i alla olika slags väder. Innan varje båtsäsong bör du gå igenom dit ankarspel och kontrollera att allt fungerar som det ska.

Använder du båten flitigt varje sommar kommer du att behöva byta ut ankarspelet förr eller senare. När du ska köpa ett nytt ankare finns det flera olika du kan välja bland. Du har ankarspel med kätting och lina, varianter med blyad lina eller ankarspel med band.

Läs på om vilket ankare som skulle passa dig bäst

På nätet hittar du gott om information om de olika ankarspel som finns och vilket som troligtvis skulle passa dig bäst. När du vet med dig vilket ankare du vill ha till din båt kan du kolla in Moory och se om du kan hitta något som passar där. Att välja rätt ankare för en fritidsbåt är en kritisk del av sjöfarten. Ett effektivt ankarsystem ger inte bara säkerhet under ankraning, utan även ro och frid när man är ute på vattnet. 

Traditionella ankartyper och deras användningsområden

Ett av de mest igenkännliga ankartyperna är plogankaret, ofta sett på större fritidsbåtar. Dess design, som liknar en jordbruksplöjare, gör att det kan gräva sig ner djupt i olika bottnar, från sand till lera. Plogankarets styrka ligger i dess förmåga att omorientera sig och åter gräva ner sig om båten drar det ur position.

Ett annat populärt val är Danforth-ankaret, känd för dess lättvikt och starka grepp i mjuka bottnar som sand och silt. Dess långa, smala flukar gräver djupt och fast. Danforth-ankaret är idealiskt för mindre båtar och kan enkelt förvaras ombord på grund av dess kompakta design.

Moderna innovationer

Nyligen har det skett innovationer inom ankardesign för fritidsbåtar. Ett exempel är Rocna-ankaret, som kombinerar egenskaperna hos plog- och Danforth-ankare. Med en bred, konkav flukform ger det ett snabbt och säkert grepp i de flesta bottnar. Dess robusta konstruktion minskar risken för att ankaret blir fritt under varierande väderförhållanden.

Bruce-ankaret, ursprungligen designat för oljeplattformar, har också blivit populärt bland fritidsbåtar. Dess kloliknande form ger ett starkt grepp och är effektivt i steniga eller hårdare bottnar, där andra ankartyper kan ha svårt att få fäste.