Planera julens skidsemester

Många familjer väljer att resa bort under jul och nyår för åka skidor och ha kul i backen. Om du och din familj planerar att resa bort gäller det att planera resan i tid, ni är inte dem enda som vill få tag på bra priser och backar. 

Platsen

Titta runt på de olika fjällen och skidorter: vad erbjuder de familjer och vilka passar era behov bäst. Det kan finns skillnader i hur mycket fokus som läggs på barnen, en del platser har skidskolor och barnpassning medan andra erbjuder inget förutom barnlämpade backar. Ni behöver inte begränsa er till de svenska fjällen, det tar inte lång tid att nå Norge eller Finland om grannländerna lockar mer.

Boende

Det finns gott om hotell på de stora skidorterna men det som lockar mest är att hyra en egen stuga i en vecka eller två, det brukar oftast bli billigare än boka ett hotell för lika lång vistelse. Med en stuga får ni också mer utrymme om ni bara vill ta det lugnt en dag. Men stugorna som rymmer en familj tar slut snabbt. Redan nu börjar bokningarna strömma in och stugorna närmast backen ryker först. Om ni har möjlighet att påskynda er bokning har ni större chans att få ett passande boende på skidorten ni vill besöka.

Packningen

Se över vad ni behöver ta med er. Vänta inte för länge med att valla skidorna och se om barnens pjäxor behöver bytas ut. Se om era vinterkläder håller en säsong till, förra årets semester kan ha lämnat sina märken. Det kan också vara bra att skriva en kom ihåg-lista så ni vet vad ni borde packa med. Den kan fyllas på och redigeras fram tills ni tar fram resväskorna och börjar lasta. Fundera på vad ni ska göra under resan. Ska ni gå ut på en finare restaurang och behöver ta med finare kläder? Behöver ni någon underhållning i stugan? Även om det känns tidigt, är det skönt att allting är förberett när ni ska jonglera julfirande, paketinköp och packning inför semestern.